Dubrovačko-neretvanska

 • Slučajevi: 63
 • Preminuli: 1
Slika /slike/Dubrovnik.jpg
AŽURIRANO 27.3.


DUBROVNIK 
 • Stožer civilne zaštite Grada Dubrovnika donio je odluku vezu za građevinske radove na otocima. Prema odluci neće se dozvoliti daljnje izvođenje građevinskih radova od strane osoba koje nemaju prebivalište na otocima osim ukoliko se radi o radovima javnog karaktera te nužnim i neophodnim radovima za funkcioniranje stanovništva na otocima. Više informacija dostupno je ovdje.
  Predstavljen je paket mjera za građane koji se nalaze u ekonomski nezavidnoj situaciji jer su uslijed epidemije koronavirusa ostali bez svojih radnih mjesta te gospodarstvenike. Popis predstavljenih mjera dostupna je ovdje.
 • U sklopu paketa mjera za suzbijanje posljedica djelovanja koronavirusa, svim članovima upravnih vijeća javnih ustanova u vlasništvu Grada Dubrovnika, čija naknada se financira iz proračunskih prihoda Grada, ista se ukida za mjesec travanj, svibanj i lipanj.
 • Grad Dubrovnik uspostavio je Upravljački centar Civilne zaštite Grada Dubrovnika. U sklopu Upravljačkog centra djeluje i besplatan info broj 0800 8182 na koji se građani mogu obratiti Stožeru svakim danom od 8 do 20 sati. Donesena je odluka kako će se za mjesec travanj, svibanj i lipanj obustaviti plaćanja svim udrugama, osim onima koje u okviru svojih programa imaju uključene plaće djelatnicima.
 • Od petka, 20. ožujka, do daljnjega sva dječja igrališta, sportski tereni i druga vježbališta na otvorenom području Grada Dubrovnika bit će zatvoreni i ograđeni.
 • Gradonačelnik Grada Dubrovnika donio je odluku o smanjenju komunalne naknade svim obveznicima za 15%. Donesena je i odluka o smanjenju plaće za 10% svim službenicima Grada Dubrovnika, uključujući i ustanove u vlasništvu Grada od 1. travnja 2020. godine te će navedena financijska mjera biti na snazi do financijskog oporavka.
 • Grad Dubrovnik donosi preporuku roditeljima da od ponedjeljka 16. ožujka 2020. i naredna dva tjedna djecu ne vode u vrtiće. Za one roditelje koji ne mogu osigurati čuvanje djece, omogućit će se primanje djece u vrtićima. Roditeljima čija djeca neće ići u vrtić iduća dva tjedna neće se naplaćivati vrtić za navedeno razdoblje. U ponedjeljak će svi vrtići raditi normalno, a sukladno iskazanim potrebama roditelja organizirat će se daljnji rad.
 • Od ponedjeljka 16. ožujka obustavljaju se treninzi svih sportskih klubova na području Grada Dubrovnika, a koji koriste objekte pod upravljanjem javne ustanove Sportski objekti Dubrovnik. Javna ustanova Sportski objekti Dubrovnik upravlja sportskom dvoranom u Gospinom polju sa svim pratećim objektima/terenima, nogometnim stadionom u Lapadu i gradskim bazenom.
 • Svim ostalim sportskim klubovima na području Grada Dubrovnika, a koji ne koriste objekte navedene javne ustanove, također se upućuje preporuka da od ponedjeljka, 16. ožujka obustave svoje treninge. Obustava treninga vrijedi do daljnjega, odnosno do nove obavijesti.
 • Od ponedjeljka 16. ožujka sva komunikacija s upravnim odjelima i službama odvijat će se putem elektroničke pošte i telefona te u naznačenom razdoblju neće biti izravnog rada sa strankama. Ista mjera odnosi se i na sva trgovačka društva i javne ustanove u vlasništvu Grada Dubrovnika, a vrijedit će do nove obavijesti. Sve gradske službe i odjeli nastavljaju obavljati svoj redovan posao i radne zadatke, a navedena mjera uvodi se preventivno u cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti uzrokovane korona virusom te zaštite građana, ali i službenika, od nepotrebnog izlaganja rizicima zaraze.
 • Dubrovački muzeji zatvoreni su za posjetitelje do daljnjega. Mjera se odnosi na Dubrovačke muzeje (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin), Dom Marina Držića, Umjetničku galeriju Dubrovnik (Palača Banac, Galerija Dulčić-Masle-Pulitika, Atelijer Pulitika), Prirodoslovni muzej Dubrovnik te Muzej Domovinskog rata Dubrovnik.
 • Prijevoznik Libertas u sljedećih 15 dana omogućuje besplatnu vožnju svim korisnicima javnog gradskog prijevoza. S obzirom na besplatan prijevoz u idućih 15 dana prestaju s radom i šalteri na lokacijama Pile, Grawe, Mokošica i Lapad. Bit će onemogućen ulazak na prednja vrata, a putnici će za ulazak u autobuse koristiti srednja i zadnja vrata.
 • Od srijede 18. ožujka Dječji vrtići Dubrovnik radit će do daljnjeg u dežurstvu i to u sljedećim objektima: Palčica, Iva Vojnovića 34, (centralni objekt), Pčelica u Mokošici, Bartola Kašića 25, (centralni objekt). Roditelji čija djeca neće pohađati vrtić sljedeća dva tjedna, neće biti obvezni plaćati vrtić za navedeno razdoblje. 

METKOVIĆ
 • Grad Metković kreirao je paket prvih mjera za pomoć gospodarstvu i građanima koji će biti predložen na sjednici Gradskog vijeća. Neke od mjera koje se već provode su:
  Ukinut porez na potrošnju ugostiteljima od 27.12.2019.
  Ukinut porez na kuće za odmor od 27.12.2019.
  Stopa prireza porezu na dohodak smanjena s 10% na 8% od 01.01.2020. (sve tvrtke sada imaju mogućnost tromjesečne odgode, a kasnije obročna otplata)
 • Logoped u Domu zdravlja Metković Ante Ujdur do daljnjega je obustavio logopedske vježbe i preglede, no uvedeno je online savjetovanje na kojima roditelji i djeca mogu dobiti smjernice i materijale za rad od kuće. Svi upiti vezani za online savjetovanje šalju se na e-mail: [email protected]