Ličko-senjska

 • Slučajevi: 185
 • Preminuli: 1
Slika /slike/Lika.jpg

RUJAN 2020. 

 • Otočac (9. rujna): Na prijedlog Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije i Stožera civilne zaštite Grada Otočca uvode se nužne epidemiološke mjere za područje Grada Otočca. Odluka je dostupna na poveznici

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

RANIJE INFORMACIJE: 

AŽURIRANO 25. LIPNJA

LIČKO - SENJSKA ŽUPANIJA

 • Osobe koje su bile u bliskom kontaktu s osobama koje su zaražene koronavirusom mogu se javiti dežurnom epidemiologu na broj 091/5044917. Stožer je dao preporuku zabrane posjeta u OB Gospić te svim ustanovama socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja starijih i nemoćnih osoba na području Ličko-senjske županije.   
  Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije zatražio je od Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ukidanje propusnica na području naselja Udbina, koju je isti prihvatio i donio Odluku o izmjeni Odluke o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Ličko-senjske županije, kojom se ukidaju propusnice za dolazak u mjesto i odlazak iz mjesta Udbina.
 • Zavod za javno zdravstvo Ličko – senjske županije uveo je online psihološko savjetovanje za vrijeme trajanja mjera zaštite od zaraze koronavirusom. Otvoren je kanal za komunikaciju putem video razgovora i/ili chata s psihologom pomoću platforme Doxy.me. Za razgovor se moguće javiti putem telefonskog poziva ili SMS poruke na 091 604 1315, putem e -maila na [email protected] ili porukom putem Instagram Direct-a na @psiholog.zavod. Nakon potvrde da je poruka primljena, šalje se prijedlog termina te poveznica na kojoj se pokreće razgovor. Više informacija dostupno je na poveznici


GOSPIĆ

AŽURIRANO 8. LIPNJA
 • Turistička zajednica grada Gospića organizira online edukaciju za male iznajmljivače na temu „Poslovanje malih iznajmljivača u doba pandemije“. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Donesena je Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o dodjeli financijskih sredstava organizacijama civilnog društva za sufinanciranje programa, projekta i manifestacija u području djece, mladih i zajednice. Zbog epidemije koronavirusa nisu održane planirane aktivnosti organizacija civilnog društva te se iznos odobrenih financijskih sredstava mijenja. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Grad Gospić odlučio je vlasnicima ugostiteljskih objekata s područja Grada pomoći i olakšati ovu trenutnu situaciju te omogućiti proširenje terasa na javne površine Grada Gospića bez naknade za vrijeme trajanja posebnih mjera. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Javni poziv za dodjelu potpora za mjere iz Programa potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju Grada Gospića za razdoblje 2019.-2022 objavit će se krajem 2020. godine sukladno prilivu sredstava u gradski proračun. Više informacija dostupno je na poveznici https://gospic.hr/obavijest-poljoprivrednicima-s-podrucja-grada-gospica/.
  U Dječjem vrtiću Pahuljica kojemu je osnivač Grad Gospić stvoreni su svi potrebni uvjeti za nastavak odgojno – obrazovnog rada uz strogo poštivanje epidemioloških mjera kojima je namjera suzbiti i širenje zaraze koronavirusom. Upute za dovođenje djece u vrtić nalaze se na poveznici.
 • Osnovne škole kojima je osnivač Grad Gospić objavile su upute za roditelje. Sve upute dostupne su na poveznici
 • Bez obzira na Odluku Stožera civilne zaštite RH o početku rada trgovina, Grad Gospić i dalje nastavlja s dodjelom bespovratnih financijskih sredstava trgovačkim društvima i obrtima s područja Grada Gospića, a sve s ciljem ublažavanja posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Samostalna narodna knjižnica Gospić ponovno je započela s radom u ponedjeljak 27. travnja s radnim vremenom od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati. Pristup korisnicima u prostor knjižnice je i dalje zabranjen te se posudba i povrat građe vrše preko pulta na ulazu u prostor knjižnice. Više informacija te upute za telefonsku narudžbu odnosno posudbu knjige dostupne su na poveznici
 • U srijedu, 22. travnja, izvršena je preventivna dezinfekcija prostora Doma za starije i nemoćne LSŽ u Gospiću, Otočcu i Udbini. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Grad Gospić pokreće inicijativu s kojom bi potaknuo lokalne proizvođače hrane da lakše i jednostavnije u skladu s digitalnim mogućnostima plasiraju svoj proizvod. Nakon što se skupi dovoljan broj OPG-ova i drugih proizvođača Grad će krenuti s financiranjem i izradom aplikacije Digitalna platforma: e-Tržnice. Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem e-maila [email protected]r ili telefona 053/572 713 ili 053/650 795.
 • Sva trgovačka društva i obrti sa područja grada Gospića kojima je obustavljen rad uslijed epidemije koronavirusa, azadovoljavaju uvjete, mogu podnijeti zahtjev za potporu. Više informacija nalazi se ovdje.
  Od 06. travnja omogućeno je plaćanje usluga tvrtke Komunalac Gospić d.o.o. i tvrtke Usluga d.o.o. putem blagajne koja će raditi od 8 do 13 sati na novoj lokaciji, u bočnoj strani zgrade na Bužimskoj ulici.
 • Grad Gospić osigurao je milijun i pol kuna sredstva u proračunu koja su trebala biti potpore poduzetništvu, a sada će s obzirom na novonastalu situaciju  biti utrošena za održavanje likvidnosti tvrtki.  Više informacija dostupno je na poveznici
Članovi stožera nakon razmatranja aktualne situacije, a u skladu sa donesenim odlukama Stožera civilne zaštite RH donose sljedeće preporuke:
 • Poljoprivredne ljekarne, vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni reprodukcijski materijal te prodavaonice rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju mogu raditi uz obvezu poštivanja odluke o radnom vremenu trgovina te mjera socijalnog distanciranja i svih mjera koje propisuje HZJZ
 • Otkup stoke po selima je dozvoljen, mesari mogu vršiti otkup stoke uz primjenu propisanih mjera za tu vrstu rada
 • Prodaja voća i povrća iz kamiona može se vršiti s tim da vozilo ne smije biti stacionirano na jednom mjestu te je obvezna primjena propisanih mjera
 • Trgovačke kuće građevinskim materijalom mogu prodavati svoje proizvode samo online kao i veletrgovine
 • Sportski lov i ribolov nije dozvoljen, ribolov je dozvoljen samo u komercijalne svrhe
 • Tržnica zatvorenog dijela može raditi za prodaju prehrambeni artikala uz strogu primjenu propisanih mjera
 • Autopraonice mogu vršiti usluge vanjskog pranja automobila
 • Daje se preporuka trgovinama da obustave otkup pet ambalaže do daljnjega

Grad Gospić i Stožer civilne zaštite Grada Gospića u suradnji s lokalnim trgovinama organizirali su dostavu kućnih potrepština za sve one koji nisu u mogućnosti sami obaviti nabavku onoga što im je potrebno. Potrebno je kontaktirati trgovinu koja obavlja dostavu za vaše područje, naručiti potrebno te se dogovoriti o vremenu isporuke. Popis trgovina uz pripadajuće kontakte potražite ovdje.

Zbog novonastale situacije sa širenjem koronavirusa donesena je Odluka o privremenoj obustavi naplate parkiranja na javnim parkiralištima Grada Gospića. Odluka vrijedi tri mjeseca, a ovisno o razvoju situacije postoji mogućnost produženja. Cijela odluka nalazi se ovdje.

Gospodarstvenici s područja grada Gospića koji su obuhvaćeni mjerom zabrane rada oslobođeni su plaćanja zakupnine za zakup poslovnih prostora te naknade za korištenje javnih površina i dijelova neizgrađenog građevinskog zemljišta na vrijeme od 3 mjeseca, počevši od 1. ožujka 2020. godine. Odgađa se i naplata komunalne naknade i spomeničke rente za drugi kvartal 2020. godine (travanj, svibanj, lipanj) s mogućnošću produljenja. Cijela odluka nalazi se ovdje.

U Gospiću je s radom započela posebno izdvojena ambulanta za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost koronavirusom, na lokaciji Kralja Petra Krešimira 17, Gospić (Brioni). Organizirano je 24-satno dežurstvo, a prije dolaska obavezno se najaviti na sljedeće brojeve: 053/629 043 i 091/621 4629.

Zbog novonastale situacije s koronavirusom ambulanta medicine rada i sporta Doma zdravlja Gospić premještena je na adresu 118. Brigade HV 3 – Upravna zgrada. Narudžbe se obavljaju putem e-maila: [email protected] ili na broj 091/445 3410.

U Općoj bolnici Gospić postoji izdvojen odjel za one slučajeve koji su sumnjivi na koronavirus, za građane koji su boravili na sumnjivim područjima. Moli se građane da putem telefona i interneta riješe sva pitanja s gradskim i županijskim službama. Za slučaj da se građani moraju pojaviti u prostorijama, bit će im omogućeno uz prethodnu najavu i korištenje svih propisanih mjera prevencije.