Nužne epidemiološke mjere za Dubrovačko-neretvansku i Zadarsku županiju

Slika /vijesti/GRB_SIVO.jpg

Na prijedlog stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je nove odluke.

Odluka o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Dubrovačko-neretvanske županije


Nužne epidemiološke mjere primjenjuju se od 31. kolovoza, 11. rujna je produljen rok primjene do 1. listopada, a 29. rujna je produljen rok primjene do 1. studenog 2020. 

Mjere:
  • na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba;
  • ostale privatne svečanosti i proslave mogu se organizirati samo u krugu obitelji i na njima može biti prisutno najviše 20 osoba;
  • na sahranama i komemoracijama može biti prisutno najviše 50 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom;
  • na svim društvenim javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, izložbe i druga društvena okupljanja) obavezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski i održavanje fizičke distance od minimalno 2 metra. Mjera fizičke distance od minimalno 2 metra ne mora se primjenjivati između članova istog kućanstva te između osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu, s time da takve skupine osoba između kojih nije nužna mjera fizičke distance od minimalno 2 metra ne mogu imati više od 5 osoba;
  • organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje epidemioloških mjera te su dužni vršiti nadzor pridržavanja propisanih epidemioloških mjera. 
Odluka je u cijelosti dostupna na poveznici. Odluke o produljenju roka primjene dostupne su ovdje i ovdje.
 


Odluka o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Zadarske županije

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je, na prijedlog Stožera civilne zaštite Zadarske županije, 4. studenog donio Odluku o uvođenju nužne epidemiološke mjere zabrane posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe te korisnicima drugih ustanova koje pružaju uslugu smještaja u sustav socijalne skrbi na području Zadarske županije.

Na prijedlog stožera civilne zaštite Zadarske županije Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 29. rujna donio je Odluku o izmjeni i dopunama Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Zadarske županije. Navedenom Odlukom ponovno su omogućeni posjeti domovima za starije, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Na prijedlog stožera civilne zaštite Zadarske županije Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 9. rujna donio je Odluku o izmjeni i dopunama Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Zadarske županije. Navedenom Odlukom rok primjene ranije donesene Odluke se produžuje do 1. studenog 2020. godine. Osim toga, uvedena je nova mjera koja glasi: Na ostalim privatnim svečanostima i proslavama te karminama može biti prisutno najviše 25 osoba. 

Nužne epidemiološke mjere uvode se u trajanju od 14 dana, a primjenjuju se od 29. kolovoza.
Mjere:
  • na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba;
  • zabranjuje se održavanje organiziranih zabavnih okupljanja na brodovima;
  • zabranjuju se posjeti domovima za starije. 
 
Odluka je u cijelosti dostupna na poveznici.