Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu!

Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu!
Popis epidemioloških mjera kojih se putnici koji dolaze iz Republike Hrvatske trebaju pridržavati prilikom prelaska državnih granica navedenih zemalja. Stranica se ažurira redovito.
 
Austrija
U Austriji su uvedene stroge mjere ograničavanja javnih okupljanja i putovanja. Granice nisu zatvorene, no dozvoljena su putovanja samo u neodgodivim situacijama. Od 15. siječnja, svi putnici koji ulaze u Austriju moraju se unaprijed elektronički registrirati i dobiti takozvanu dozvolu prije putovanja (PTC). Na granici će morati pokazati svoj PTC u digitalnom ili tiskanom obliku. Od 8. veljače, svatko tko ulazi u Austriju morat će imati negativni COVID test i obvezati se na desetodnevnu karantenu. Više informacija dostupno je na poveznici

Putovanje u pokrajinu Tirol ograničeno je samo na nužna putovanja. Od 12. veljače morate uz sebe imati negativni test na COVID-19 (ne stariji od 48 sati) pri napuštanju Tirola. Primjenjuju se izuzeća za djecu mlađu od 10 godina, tranzitna putovanja i putovanja do Istočnog Tirola, Jungholza i doline Rißtal. Više informacija dostupno je na poveznici

Bosna i Hercegovina
Hrvatski državljani ne podliježu epidemiološkoj mjeri samoizolacije ili negativnog testa prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu. Za ulazak iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, hrvatski državljani trebaju predočiti negativan nalaz PCR testa. Više informacija potražite na sljedećim poveznicama.  
Crna Gora
Trenutno ne postoje ograničenja za hrvatske državljane prilikom ulaska u Crnu Goru. Za ulazak iz Crne Gore u Republiku Hrvatsku, hrvatski državljani trebaju predočiti negativan nalaz PCR testa. Svi granični prijelazi za ulazak u Crnu Goru su otvoreni, osim graničnog prijelaza Vuča na pravcu Rožaje – Tutin. Više informacija pročitajte na poveznici.

Francuska
Preporuka je putovati samo u slučajevima nužde. Za putnike starije od 11 godina koji dolaze (zračnim, morskim ili kopnenim putem) na teritorij Francuske Republike iz Republike Hrvatske na snazi je obaveza predočavanja negativnog PCR nalaza ne starijeg od 72h. Za sve putnike koji dolaze iz EU na snazi je i obaveza ispunjavanja tzv. ”Izjave” koja se nalazi na web stranici (na francuskom i engleskom jeziku), a kojom se izjavljuje da osoba nema simptome COVID-19, te da u zadnjih 14 dana koja su prethodila putovanju nije bila u kontaktu s osobom pozitivnom na COVID-19. Maske se moraju nositi u svim vozilima javnog prijevoza.  Više informacija potražite na poveznici.
 
Italija
Prema odluci Vlade Talijanske Republike, koja je stupila na snagu 8. listopada 2020. godine, produljena je odluka o izvanrednom kriznom stanju na nacionalnom teritoriju Italije do 30. travnja 2021. Hrvatski državljani i sve osobe koje dolaze u Italiju moraju predočiti negativan PCR test ili antigenski test ne stariji od 48 sati. Iznimke od ovih pravila odnose se na kretanja opravdana neodgodivim poslom, neodgodivim zdravstvenim potrebama ili vraćanjem u mjesto prebivališta odnosno boravišta, tranzitom do 72 sata, neophodnim ulaskom do 120 sati. Više informacija dostupno je na poveznici
I dalje je obavezno ispuniti obrazac koji se sastoji od izjave da osoba nije zaražena koronavirusom, podataka o putovanju i kontakta. Više informacija o obrascu nalazi se na poveznici. Prije polaska na putovanje preporuča se provjeriti sve dodatne odredbe odredišnih regija, izravnim kontaktiranjem ili putem službenih stranica regija koje možete pronaći na poveznici

Mađarska
Uredbom Vlade od 1. rujna, koja je produljena do kraja listopada 2020., zabranjuje se ulazak u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani koji imaju regulirani boravak u Mađarskoj prilikom povratka iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 14 dana. Ista se može ukinuti u slučaju dva negativna testa SARS-COV-2 PCR, izvršena u Mađarskoj o osobnom trošku, u roku od pet dana, s razmakom od najmanje 48 sati. Državljani Republike Hrvatske koji žive u pograničnom pojasu od 30 km mogu ulaziti na teritorij Mađarske, uz jednokratni boravak od najviše 24 sata. Više informacija potražite na poveznici.

Njemačka
U Njemačkoj su na snazi stroge mjere ograničavanja javnih okupljanja i putovanja. Preporučuje se izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna. Više informacija o aktualnim mjerama nalazi se na poveznici
Od dana 8. studenog 2020. svi putnici koji su u vremenskom razdoblju od 10 dana prije ulaska u SR Njemačku boravili u Hrvatskoj, ili nekoj drugoj zemlji koja je prema Robert Koch Institutu i Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke klasificirana kao rizična zemlja, obavezni su po ulasku u SR Njemačku bez odgađanja otići u samoizolaciju na 10 dana, te se obavezno javiti nadležnom uredu za zdravstvo. Uoči putovanja potrebno je ispuniti digitalnu prijavu ulaska u SR Njemačku koja je dostupna na hrvatskom jeziku. Karantena završava najranije peti dan nakon ulaska u SR Njemačku, ako osoba dobije negativan test na SARS-CoV-2, a testiranje se može provesti najranije peti dan nakon ulaska u SR Njemačku. Također, važno je znati da njemačke savezne zemlje pojedinačno donose uredbe te mogu postojati razlike u sadržaju usvojenih uredbi. Više informacija potražite na poveznici.
 
Slovenija
Odlukom slovenske Vlade koja je stupila na snagu 4. veljače 2021. izmijenjeni su uvjeti ulaska u Republiku Sloveniju. Osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija koje su na crvenom popisu u pravilu se određuje 10-dnevna karantena. Karantena neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči negativan test na SARS-CoV-2 (COVID-19) ne stariji od 48 sati, odnosno brzi antigenski test ne stariji od 24 sata od uzimanja brisa, koji je obavljen u državi članici EU ili Schengeskog područja. Izuzetno, bez određivanja karantene i bez negativnog testa na SARS-CoV-2 (COVID-19) ulazak u Sloveniju iz „crvenih” država dozvoljen je samo u iznimnim uvjetima. Ulazak u Republiku Sloveniju također je dopušten bez upućivanja u samoizolaciju i bez podnošenja negativnog rezultata testa:
  • osobama koje predaju potvrdu o pozitivnom rezultatu HAGT ili PCR testa za SARS-CoV-2 koji je stariji od 21 dan, ali ne stariji od 6 mjeseci, ili liječnička potvrda da je osoba prebolila COVID-19 i da nije prošlo više od šest mjeseci od pojave simptoma
  • osobama koje predaju potvrdu o cijepljenju protiv COVID-19 - dokazujući da je prošlo najmanje 7 dana od primanja druge doze Biontech/Pfizer, Moderne najmanje 14 dana i AstraZenece najmanje 21 dan. Više informacija o svim iznimkama i mjere prelaska granice pročitajte na poveznici.
Više informacija o svim iznimkama i mjere prelaska granice pročitajte na poveznici.
 
Srbija
Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritorij Republike Srbije, od 14. siječnja 2021. godine, osobe koja dolaze u Republiku Srbiju iz svih država svijeta, uz neke izuzetke, dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju samo ako posjeduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati, izdat od strane provjerenog laboratorija države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Republiku Srbiju. Ako postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika, već je posljedica neočekivanog događaja koji se nije mogao predvidjeti, izbjeći ili otkloniti (kašnjenje/odgoda leta, polaska autobusa i sl.), onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju. Više informacija pročitajte na poveznici.

Švicarska
Hrvatska se od 21. siječnja 2021. više ne nalazi na švicarskom popisu zemalja s velikim rizikom od zaraze koronavirusom pa za osobe koje u Švicarsku Konfederaciju dolaze iz Republike Hrvatske više nema obaveze samoizolacije. Dodatno, za ulazak u Švicarku Konfederaciju nije potrebno predočiti negativan PCR test, osim u slučaju putovanja zrakoplovom. Tako od 8. veljače 2021. svi putnici koji u Švicarsku dolaze zrakoplovom, pa i oni koji dolaze s područja koja nisu na švicarskom popisu područja s visokim rizikom od zaraze koronavirusom, obavezno pri ukrcaju na zrakoplov moraju predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Također, od 8. veljače, sve osobe koje u Švicarsku dolaze zrakoplovom, autobusom, vlakom ili brodom obavezne su ispuniti on-line obrazac koji je dostupan ovdje. Više informacija pročitajte na poveznici.

Ujedinjeno Kraljevstvo
Od 15. veljače 2021. na snazi su nove, značajno strože mjere na granici UK. Putnici koji ulaze u Englesku iz RH moraju (1) obaviti testiranje na COVID-19 u periodu od tri dana prije puta i dobiti negativan rezultat, što je preduvjet za polazak na put; (2) naručiti i platiti tzv. travel test package (po cijeni od 210 GBP) koji sadrži dva testa na COVID-19 koje treba obaviti tijekom samoizolacije; (3) ispuniti tzv. passenger locator form u kojem se, između ostaloga, navode detalji o adresi gdje će se provesti desetodnevna samoizolacija, kao i reference number za kupljeni travel test package; (4) otići na lokaciju gdje će se izvršiti samoizolacija te obaviti jedan test na COVID-19 drugog dana samoizolacije (ili prije toga) te osmog dana samoizolacije (ili nakon toga). Više informacija dostupno je na poveznici.
Škotska, Wales i Sjeverna Irska imaju vlastita pravila vezano uz putovanja, te upućujemo sve osobe koje putuju u te regije da detaljno prouče informacije na njihovim službenim stranicama.

Dodatne informacije možete pronaći na mrežnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Reopen Europa.

Više informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u državama članicama Europske unije dostupno je i na stranicama Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti