Božinović: Zagreb je u bilateralnim razgovorima s Bečom u vezi s dolascima Austrijanaca

Slika /foto-content/HN20200602595624.jpg

Hrvatska je otvorena za austrijske turiste, oni to znaju i dolaze, izjavio je danas ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Hrvatska je otvorena za austrijske turiste, oni to znaju i dolaze, izjavio je danas ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

"U ovom trenutku su, iza Slovenaca, Austrijanci naši najčešći posjetitelji. Hrvatska je otvorena u tom smislu, Austrijanci to znaju i oni dolaze“, rekao je Božinović nakon videokonferencije europskih ministara unutarnjih poslova. 

Austrija je ovaj tjedan ukinula sve zabrane prelaska granice sa susjednim državama osim s Italijom, a putovanja u Hrvatsku službeno još uvijek nisu odobrena. Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg najavio je da će se o tome odlučivati idući tjedan. 

„Mislim da je Hrvatska toliko prepoznata, toliko atraktivna i doživljena od naših susjeda i država članica Europske unije, da ne vidim što će ih spriječiti da dođu u Hrvatsku“, rekao je Božinović i dodao da je Zagreb u bilateralnim razgovorima s Bečom.

Postoji politička volja da se unutarnje granice Unije otvore oko 15. lipnja


Izvijestio je da se na videokonferenciji pokazalo da na ministarskoj razini postoji politička volja unutar EU-a da se unutarnje granice otvore u razdoblju oko 15. lipnja, no kako se i dalje moraju pratiti epidemiološke slike jer pandemija nije u istoj fazi u svim državama. 

Što se tiče vanjske granice Europske unije, hrvatski ministar je istaknuo da će se po tom pitanju primjenjivati koordinirani pristup „obzirom da je infekcija covida-19 vrlo intenzivna u raznim dijelovima svijeta“, no i da se uvijek može napraviti određeni izuzetak prema onim zemljama koje imaju povoljnu
epidemiološku situaciju, posebice u bližem europskom susjedstvu.