Divjak: Razmatra se povećanje broja učenika u učionici u novoj fazi

Slika /vijesti/Divjak.jpg

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u ponedjeljak u NSK da se razmatra povećanje broja učenika nižih razreda osnovnih škola u učionicama i da među prioritetima nije povratak ostalih učenika i studenata u škole i na fakultete.

"Razgovaramo s HZJZ-om da se možda ipak omogući i više učenika u razredu", rekla je ministrica Divjak po završetku videokonferencije s europskim kolegama.

S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, škole su te koje trebaju preuzeti brigu o obrazovanju učenika u nižim razredima osnovne škole”, rekla je Divjak.

U većini zemalja EU-a u razredu je do 15 učenika. Najviše ih je u Austriji, gdje ih može biti 18, a u Hrvatskoj ih može biti do devet.

Otvaranje viših razreda osnovne škole, srednjih škola i svih fakulteta zasad nisu prioriteti, ističe ministrica.

Kaže da su u Hrvatskoj prioriteti otvaranje vrtića, otvaranje razredne nastave, provođenje državne mature i odrađivanje praktične nastave u srednjim školama i na visokim učilištima.

Mješovit model nastave u budućnosti


Europski ministri složili su se da je potrebno osigurati mješovit model nastave u budućnosti, onaj u školama i na fakultetima te onaj na daljinu.

Njemačka koja početkom srpnja preuzima predsjedanje Vijećem EU-a stavit će naglasak na digitalizaciju obrazovanja, istaknula je Divjak.

U Narodnim novinama u ponedjeljak je objavljen kalendar za novu školsku godinu, a ministrica kaže da on „odgovara izazovima nastave na daljinu”.
U novom kalendaru više je manjih odmora, prvi je oko 1. studenog, a drugi oko Uskrsa.

"Više manjih raspoređenih odmora omogućava i bolju koordinaciju i bolje održavanje nastave na daljinu", kazala je.