Mjere za prijevoznike i turističke djelatnike

Mjere za prijevoznike i turističke djelatnike
U okviru Vladinih mjera za pomoć gospodarstvenicima, Ministarstvo turizma predložilo je četiri mjere u svrhu pomoći turističkoj djelatnosti. Odgađa se plaćanje turističke članarine za gospodarske  subjekte i  privatne iznajmljivače te plaćanje turističke pristojbe za obveznike plaćanja turističke pristojbe. Za vrijeme trajanja odgode ili oslobođenja od plaćanja turističke pristojbe nadležni inspektori neće podnositi optužne prijedloge za pokretanje prekršajnih postupaka odnosno izdavanje prekršajnih naloga niti naplaćivati novčanu kaznu na mjestu izvršenja prekršaja za obveznike navedene pravilniku koji će donijeti ministar nadležan za turizam.

Odgađa se naplata koncesijske naknade na turističkom zemljištu u kampovima u suvlasništvu Republike Hrvatske kraja studenog ove godine.
Uz to, Ministarstvo predlaže primjenu potpora za programe financiranja obrtnih sredstava i poboljšanja likvidnosti za male hotele, koji su u ovom trenutku najugroženiji dio turističkog sektora.

Kako bi se očuvalo zdravlje građana, Nacionalni stožere civilne zaštite može donijeti odluku o zabrani, ograničavanju ili drugačijem radnom vremenu ugostiteljskih objekata.
Mjere Ministarstva prometa obuhvaćaju privremenu obustavu naplate naknade za dozvole za izvanredni prijevoz na javnim cestama u razdoblju do početka lipnja, privremenu odgodu sezonskog povećanja cestarine za 10% za vozila IA, I i II skupine u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna; privremeno produženje sezonskog zimskog ENC popusta te dodatni popust od 7% za vozila EURO VI za vozila III i IV skupine koje koriste ENC. Na autocestama će se uvesti manji broj ophodnji, odnosno jedna u 12 sati.
Dopustit će se i odstupanje od obveze obavljanja univerzalne usluge u poštanskom prometu.